Γράφει η Ειρήνη Καραβασίλη

Πριν επτά χρόνια (και ας μοιάζει ακόμα σαν χτες), έφευγα στη Γαλλία με το ΕRASMUS, ένα πρόγραμμα που σου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις ένα εξάμηνο -συνήθως- των σπουδών σου σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Σπουδάζοντας στον τόπο που μεγάλωσα, ήταν η πρώτη φορά που «έφευγα» από το σπίτι μου.

Τον Ιανουάριο του 2010 λοιπόν, γέμισα τη βαλίτσα μου για την Αngers, μια μικρή, πανέμορφη αλλά άγνωστη μέχρι τότε για εμένα πόλη, νοτιοδυτικά του Παρισιού. Όποιος δεν έχει ζήσει από κοντά μια τέτοια εμπειρία, δεν μπορεί να καταλάβει το μέγεθός της. Χωρίς ίχνος υπερβολής, ήταν οι έξι καλύτεροι μήνες της ζωής μου και θα έδινα τα πάντα για να βρεθώ έστω για λίγο, πάλι εκεί.

Κατά το διάστημα της παραμονής μου εκεί, αποκόμισα πολλά. Ήρθα σε επαφή με ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο και μπόρεσα να διακρίνω την παρεχόμενη ποιότητα σπουδών. Σαφέστατα, ήταν πολύ οργανωμένο σε όλα τα επίπεδα. Παρακολούθησα μαθήματα ψυχολογίας που αφορούσαν τις σπουδές μου στην Ελλάδα. Επιπλέον, το ίδρυμα παρείχε τη δυνατότητα σε φοιτητές ERASMUS να παρακολουθήσουν μαθήματα γαλλικής κουλτούρας, όπου μαθαίναμε για τις συνήθειες, τα έθιμα και τον τρόπο ζωής τους και γαλλική συνομιλία για να βελτιώσουμε και να εξασκήσουμε τα Γαλλικά μας.

Τα μαθήματα της Γαλλικής γλώσσας ήταν υποχρεωτικά και είχαν σκοπό να μας βοηθήσουν να ενταχθούμε εύκολα στη νέα μας πραγματικότητα και τις απαιτήσεις της, μιας και όλα τα μαθήματα ψυχολογίας που παρακολουθούσα διεξάγονταν στα Γαλλικά.

Μέσα σε έξι μήνες, τα Γαλλικά μου βελτιώθηκαν σε εντυπωσιακό βαθμό και έμαθα πράγματα που εδώ ίσως να μην μάθαινα ποτέ. Όμως, πέρα από το γνωστικό επίπεδο, κατά της διάρκεια του προγράμματος νιώθεις μια απίστευτη ελευθερία, μακριά από όλους και όλα.

Θα συνοψίσω την εμπειρία του προγράμματος σε λίγες λέξεις: βόλτες, τρέλα, ποδήλατο, πάρτυ, δυνατές φιλίες με άτομα από κάθε γωνιά της Γης, γέλια και κλάματα τη δύσκολη ώρα του αποχωρισμού.

Όσα χρόνια και αν περάσουν, οι στιγμές που έζησα δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ, το ίδιο και οι φίλοι!!! Αναμφίβολα, όποιος έχει τη δυνατότητα να λάβει μέρος, μόνο τότε θα καταλάβει τι σημαίνει να είσαι ΕRASMUS…Οι υπόλοιποι απλώς θα αρκούνται σε διηγήσεις φίλων……

Advertisements

Δημοσιεύθηκε από Mariangela Lestou

Business Consultant, Social Media Strategist, CEO & Founder at Look4Studies.com

Αφήστε ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: